Неділя
28.04.2024
12:19
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
ВОЛОДИМИРІВСЬКА ЗШ І-ІІІ ступенів
Головна » 2014 » Січень » 16 » Захід до 75-річчя Кіровоградщини
13:51
Захід до 75-річчя Кіровоградщини

КІРОВОГРАДЩИНА – МІЙ РІДНИЙ КРАЙ!

(інтелектуально-пізнавальна гра для учнів )

 

Мета: поглиблення знань учнів про Кіровоградську область та місто Кіровоград; виховання в учнів почуття патріотизму, шанобливого ставлення до своєї Батьківщини та власної історії; оволодіння основними навичками роботи в колективі, команді; розвиток пізнавальної активності учнів та нестандартного мислення.

Обладнання: картки із запитаннями, бланки для відповідей, система для гри «Своя гра».

Учасники: команди учнів, журі, глядачі, гості, батьки.

Місце проведення: актова зала школи.

 

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без Батьківщини.

М. Чернявський

Хід уроку

І. Організаційний момент

(Забезпечення емоційної готовності до уроку. «Побажай мені удачі» - в парах, усно).


ІІ. Мотивація діяльності. Оголошення теми й мети уроку

1. Актуалізація суб’єктного досвіду й опорних знань.

(Робота з асоціаціями: ключове словосполучення – батьківщина, складання віночка «Моя Батьківщина»).

Учитель. Сьогодні свято, а яке ж свято без пісні? Прошу вас ще трохи відпочити і послухати гарну пісню.

(Звучить пісня про Україну).

Учитель.

- Який настрій викликала у вас пісня?

- Про що вона? (Про рідну землю, про Україну, про Батьківщину).

- А що для вас є батьківщина?

2. Робота з епіграфом.


Учитель.

 М. Чернявський сказав:

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без батьківщини.

- Як ви розумієте ці слова?

- Чи згодні з автором?

3. Оголошення теми і мети уроку.

Учитель. Кожна людина, ким би вона не стала, де б їй не доводилося працювати, тягнеться серцем до рідного краю, який починається з широкої вулиці в мрійливих липах і тополях, із стежки, що веде до школи, з шкільної лави, з річки, що протікає поруч, зі співу солов’я.

 «Степовою перлиною України» нерідко називають Кіровоградщину, розташовану у межиріччі Дніпра і Південного Бугу, на Правобережжі. Обрамлені розкішними лісосмугами неозорі лани золотавої пшениці.   Чепурні села в садках. Невеликі ліси і переліски у долинах річок... Так виглядає мальовнича Кіровоградська земля, що зачаровує красою і дивовижними природними скарбами і надихає поетів на неповторні віршовані рядочки, які вміли «рідний край кохати – в поезії її прославляти»:

Кіровоградщино, як я тебе люблю!

Твої луги, твої степи розлогі,

Річок мрійливих тиху течію,

І хвилі золоті твоїх ланів шовкових.

III. Опрацювання нового матеріалу

1. Довідка про географічне положення Кіровоградщини.

(Учень та учениця підходять до карти України і карти Кіровоградської області, розповідаючи по черзі, звертаються до карти).

Ведучий 1. Між Дніпром та Південним Бугом із сходу на захід, від лісостепової Черкащини до степової Миколаївщини з півночі на південь, на висоті 108-269 м над рівнем моря на площі 24,6 тис. квадратних кілометрів, у центрі України простягається хвиляста рівнина. Саме тут розташована Кіровоградська область.

Ведучий 2. Кіровоградська область розташована в центральній частині України. Саме тут, в околицях  Добровеличківки знаходиться географічний центр нашої держави. Це місце відмічене символічним пам’ятним знаком, встановленим у 1990 році.

Ведучий 1. За розмірами Кіровоградщина посідає 14 місце в Україні. Переважна більшість території області знаходиться на Правобережжі Дніпра, винятком є лише смт Власівка, розташоване на лівому березі. Крайня західна точка області лежить на південний захід від м. Гайворона, східнана березі Дніпродзержинського водосховища поблизу с. Куцеволівка Онуфріївського району, північна – знаходиться на узбережжі Кременчуцького водосховища, південна – розташована на південь від с. Юр’ївки Бобринецького району. Область простягається із заходу на схід на відстань 335 км, а з півночі на південь – майже на 150 км.

Ведучий 2. Кіровоградська область була утворена 10 січня 1939 року з 12 районів Миколаївської, 10 – Одеської, 5 – Київської, 2 – Дніпропетровської та 2 – Полтавської областей. З того часу її межі неодноразово змінювалися.

Межує Кіровоградщина з шістьма областями – Черкаською на півночі, Полтавською на північному сході, Дніпропетровською на сході, Миколаївською та Одеською на півдні, Вінницькою на заході.

У межах Кіровоградської області виділено 21 адміністративний район і 4 міста обласного значення.


Ведучий 1. Благодатна земля Кіровоградська багата й на талановитих, відомих усьому світові людей. Серед славетних земляків: корифеї українського професійного театру Марко Кропивницький та Іван Карпенко-Карий, його брати – Панас Саксаганський, Микола Садовський, сестра – Марія Садовська-Барілотті, актори Іван Мар’яненко та Гнат Юра, музикант Генріх Нейгауз, видатний педагог Василь Сухомлинський та багато інших.

Ведучий 2. Уславлюють нашу малу Батьківщину поети і прозаїки. Витоки їх творчості – у безмежності духмяного степу, у синій глибині високого неба, а головне, у народній душі, у серці, сповненім любові і пристрасті, у праці, що творить добро і красу.

Кіровоградщина літературна пишається іменами Юрія Яновського, Євгена Маланюка, Володимира Винниченка, Володимира Базилевського, Григорія Гусейнова, Сергія Степняка-Кравчинського, Тереня Масенка, Сави Голованівського, Юрія Олеши, Леоніда Тендюка та багатьох інших наших земляків, чия любов до рідного краю безмежна.

Вчитель. Щоб вшанувати пам’ять людей, які віддавали всю свою душу служінню громаді та створенню нашого чудового краю, давайте ще раз пригадаємо основні історичні події, пов’язані з Кіровоградщиною. Наша сьогоднішня гра складатиметься із 3 турів:

І тур – «Вірю-не вірю».

ІІ тур – «Своя гра».

ІІІ тур – «Що? Де? Коли?» Участь у грі беруть 2 команди учнів 9-10 та 11 класів.

Оцінювати конкурс буде журі (представлення членів журі).

 

Переглядів: 731 | Додав: Ария | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]